Onlineshopping

Att handla från utlandet

Att handla online från utlandet kan innebära stora besparingar men även stora risker. Läs vidare så går vi igenom vad man behöver tänka på när man hoppar utanför landgränsen för att spara lite pengar.

Inom EU är det väldigt enkelt att handla som konsument. Frihandelsavtalen som finns gör det möjligt att handla utan att oroa dig för tull eller moms. Det är handlaren som har ansvar att kontrollera att du betalar rätt moms. Om företaget har väldigt få kunder från utlandet kan den använda sitt eget lands momsnivå men om de säljer för tillräckligt mycket pengar till ett specifikt land måste de till slut rapportera moms till det landet.

Utanför EU blir det genast lite svårare eller i alla fall lite rörigare. När du handlar via internet från säg Kina så räknar de du köper ifrån inte någon moms eller tull i ditt slutpris, det görs istället av den som hanterar försändelsen i Sverige, till exempel posten. Detta kan betyda att om du till exempel köper skal från Kina till hela släktens mobiler och den totala kostnaden inklusive frakten gick på 1400 kr så kommer du när du får varan behöva betala tull på 91 kr, moms för både inköpspriset och på tullen vilket blir 373 kr samt slutligen en importdeklarationsavgift på 100 kr för administrationen av denna betalning och tullberäkningen.

Detta gäller dock bara för paket med varor till ett värde av över 1300 kr. Om det är mindre än den summan behöver man endast betala momsen men det är inte alltid säkert att du ens behöver betala den då de inte väljer att gå igenom alla paket på detta sättet.

Man kan grovt säga att desto mindre värdefullt paketet är desto mindre är risken att du kommer behöva betala tull eller moms för den.

Räkneuppgifterna från denna artikeln kommer från tullverkets hemsida. Vissa föremål är helt förbjudna att införa i landet eller kräver särskilt tillstånd. Tänk på att regler och lagar lätt kan ändras så kontrollera alltid med tullverket själva.