Accessoarer Kläder

Bältet – en omstridd accessoar

Bältet är en av de där accessoarerna som många inte vet exakt hur det ska matchas. Mycket av detta beror på att det i många fall är upp till var och en vad man tycker passar bäst, men det finns fortfarande tips man dra nytta av.

Det första man ska vara medveten om är att även inom modekretsar och bland experter är åsikterna kring bältet delade i mer än ett sammanhang, det är få saker som är skriven i sten hel enkelt.

Man är dock överens om att ett bälte är en accessoar och inte en nödvändighet för att hålla byxorna uppe, klarar de inte av att göra detta har man inte rätt storlek och bör därför ta dem till någon som kan förbättra passformen eller bara köpa ett par nya.

Bältet bör även vara en eller två storlekar större än byxorna eller ett bälte som kan spännas i det mellersta hålet med strax under en decimeter som sticker ut på vänstersidan.

När det kommer till matchning av bältet är det mest kända att bältet ska matcha skorna. Detta blir mer viktigt när man är på formella tillställningar än i mer vardagliga sammanhang. Är man till exempel på en formell middagsbjudning eller ett bröllop och har ett par svarta skor ska även bältet vara svart, om det dessutom är matt med matta skor eller blankt med blanka skor är detta naturligtvis en bonus. På mer informella tillställningar är det inte samma press på att färgen på bältet och skorna ska matcha.

För mer tips om bältet och vad det är som gäller kan man besöka sidan vett-och-etikett, där de bland annat har en undersida om just bältet.