Onlineshopping

Handla säkert

Man kan hitta riktigt pangerbjudande på nätet. På marknader kan man hitta lite ovanligare saker än vad stans lokala butiker bjuder på. Men i butikerna finns kanske de nödvändiga ting som du behöver ha. Dock ska man alltid handla med en viss försiktighet.

Online

När man är på nätet finns det en del som vill bara lura en på pengar. Hur kan man då se om ett företag försöker lura en?

För det första ska man se till att de är certifierade att få ta emot betalningar via kreditkort. Vill de att man ska överföra pengar via bankkontot endast eller skicka pengar via brev eller post ska man backa ut från denna butik.

Kolla igenom sidan och se vad de säljer. Erbjuder de Gucciväskor för 100 kronor så är de garanterat förfalskningar. Det är alltid bättra att handla på större företag med välkända märken och bra rykte. Då vet man att man kommer att få sina varor levererade.

Marknad

När man är på en marknad finns det så klart också en risk att man blir lurad. Först ska man se till att alla väskor och fack är stängda. När du ska handla med kontanter ska men räkna mynten för det är lätt att de ger fel i alla sin hast. Det behöver inte alltid handla om att lura någon, en marknad är en stressig plats och då kan man lätt räkna fel.

Det bästa är om de har egna kassaregister, då vet man att de troligen är noggranna med bokföring och mindre benägna att luras. När man köper ett sådant register brukar nämligen butikerna anmäla köpet direkt till skatteverket.  Sådana register skriver alltid ut kvitton så be alltid om att få kvitto på det du har handlat så inga onödiga kostnader dras.

I butiker

När du är i en butik ska du alltid få ett kvitto med ditt köp. Se till att rätt pris har dragit och har du handlat på rea ska du vara extra uppmärksam. Ibland så har datorerna eller kassaregistren inte registrerat de nya priserna och är inte kassörskan uppmärksam kan det sluta med att du betalar fullpris ändå.