Kläder Onlineshopping Shoppingtips Tips

Rätta kläderna för vinterjakten

Vinterjakten är en spännande tid där både rovdjur och fåglar kan fällas beroende på kommun och tid på året. Men vinterjakten är också besvärligare än våren och sommarens jakttider då det krävs mer förberedelser och ännu mer säkerhetstänk. Inte minst behöver du bära rätt kläder för att komma igenom passen eller smygandet i skogen. 

Ullunderkläder

Ull har en fantastisk förmåga att värma och isolera. Till skillnad från bomull suger inte ull åt sig vätska, istället kan plagget transportera bort vätskan och torkar snabb tupp. Ullunderkläder är alltså att föredra.

Underställ

Över underkläder behöver du ett bra underställ. Understället håller dig extra varm och är utformat för att hålla kroppstemperaturen även om det är många minusgrader i luften. Ett bra underställ är i funktionsmaterial som kan transportera bort fukt och övervärme utan att du kyls ned.

Fleece

Över understället kan du använda en vanlig långärmad tröja och en fleecejacka. Det är viktigt att hålla de största kroppsdelarna varma, speciellt om du sitter på pass och därmed spenderar mest tid stillasittande. Om det blir för varmt är det lätt att ta av sig fleecejackan i första hand.

Ytterkläder

Täckbyxor och en fodrad vinterjacka är ett måste, men när det kommer till jakt ska du även vara kamouflerad och synlig samtidigt. Det fodrar gröna och bruna nyanser under sommaren och vita och gråa under vintern. Du vill smälta in i omgivningen. Men det är också viktigt att dina jaktkamrater ser dig så du inte hamnar i skottlinjen, därför är det viktigt att bära reflexer och en varselväst när du rör dig ute i skogen.

Hunden

Tänk även på din fyrfotade vän. Att springa och stå i snö i flera timmar kan ge frostskador på tassarna. De borde ha ett underlag som de kan stå eller ligga på under passen. Hunden ska också bära en varselväst och om det finns risk för vildsvin eller varg borde du även träna hunden att bära kevlarväst och halsskydd.